Csipak Hermina

Dietetikus / táplálkozástudományi szakember

Kedves életmódváltók!

 

Engem Csipak Herminának hívnak, dietetikusként végeztem a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karán, majd azt követően posztgraduális képzés részeként szereztem sportdietetikus diplomát. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen okleveles élelmiszermérnök MSC tanulmányaimat folytatom, annak érdekében, hogy táplálkozástudomány elméleti és gyakorlati oldalát is megismerjem.

Évek óta foglalkozom magánrendelés keretében a hozzám fordulók étrendjének reformálásával, valamint prevenciós előadásokat is tartok, illetve egyéb szakmai anyagok összeállításában is rendszeresen részt veszek.

A 101 csapatában célom, hogy segítséget és iránymutatást adjak az életmódváltás kezdeti lépéseiben és ott legyek támaszként, ha elakadnál – legyen célod a fogyás, a szénhidrátanyagcseréd normalizálása, a hormonális egyensúlyod visszaállítása, vagy az általános egészséged fenntartása.

Tudom, hogy a kezdeti lépések mindig nehezek, bátortalanok vagyunk, és nem mindig tudjuk, merre induljunk el. Közös munkánk során azon leszek, hogy céljaidnak megfelelően formáljuk táplálkozásodat és szokásaidat, úgy hogy közben ne az étkezés határozza meg az életed.

Fordulj hozzám bizalommal és keressük meg együtt a válaszokat a benned megfogalmazódó kérdésekre!

Kérdezz tőlem

Kérdésed mindenki számára megjelenik majd, amint a szakértő megválaszolta.

Sikeres kérdés beküldés

Köszönjük kérdésedet megkaptuk. Hamarosan válaszolunk.

Kérdések és válaszok

Mindenképpen 5x kell étkeznem egy nap?

Kérdezte:Adrián

Röviden nem! Fontos, hogy az étkezéseink száma igazodjon a napi energiaszükségletünkhöz, életstílusunkhoz, korunkhoz, fizikai aktivitásunkhoz, egészségi állapotunkhoz, munkabeosztásunkhoz, stb. Étkezzünk rendszeresen, változatosan, lehetőség szerint arányosan elosztva a nap folyamán. Étkezéseink száma 3-7 között javasolt, az előbbi paraméterek figyelembevételével. Háromnál kevesebb semmiképpen nem javasolt, de akár a 7x étkezés is lehetséges pl. egy sportoló esetén.

Minden kedvenc nasimról le kell mondanom?

Kérdezte:Eszter

Dehogy is! Nem csupán azért táplálkozunk, mert szükségünk van energiára, hanem azért is, mert örömforrás számunkra. Ki ne szeretne gondtalanul megenni egy szelet süteményt a kedvenc cukrászdájában a barátnője társaságában. A hangsúly a mértéken és az egyensúlyon van. Étkezéseink gerincét képezzék egészséges, változatos alapanyagok.

Az étkezés körül kell, hogy forogjon az életem?

Kérdezte:Vera

Gyakran előfordul, hogy az életmódot váltók úgy érzik, minden percüket meghatározza az új szokások elfogadása és azok beépítése. Ennek nem kell így lenni. A változtatásokat apró lépésenként érdemes bevezetni, hiszen ha hosszú évek berögözött, rossz szokásait egy pillanat alatt szeretnénk megreformálni, annak a legtöbb esetben kudarc lesz a vége. Azonban itt is fontosak a személyes attitűdök. Gondoljunk csak a dohányzásra, van, aki egyik nap eldönti, hogy nem dohányzik többet és holnap már nem nyúl a doboz után, van, aki pedig folyamatosan csökkenti az adagot.

Csak növényeket ehetek ezután?

Kérdezte:Krisz

Természetesen nem. Véleményem szerint nagyon fontos a magas zöldség-, gyümölcsfogyasztás, a teljes értékű gabonák, hüvelyesek és olajos magvak rendszeres bevitele. Ez azonban nem zárja ki a húsok, halak, tejtermékek fogyasztását sem.

Csak glutén, tej és cukormentes táplálkozás lehet egészséges?

Kérdezte:Ákos

Abszolút nem! A glutén fogyasztását igazolt gluténérzékenység esetén kell kerülni. Amennyiben ez nem áll fenn úgy kerülésük nem jár egészségügyi haszonnal. Tejtermékek esetében kicsit árnyaltabb a kép. Tejfehérje allergia esetén mindenképpen kerülni szükséges, laktózintolerancia esetén fogyaszthatóak laktózmentes élelmiszerek. Egyéb betegségek, állapotok, mint például a pattanásokra hajlamos bőr, az acne vulgaris, vagy az autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködés esetén megfontolandó a tej és tejtermékek elhagyása.

Honnan fogom tudni mi jó nekem?

Kérdezte:Lilla

Bár az interneten szinte minden információ fellelhető, mégis ezek valóságtartalmának megfelelő szűrése szinte minden esetben szakmai kompetenciát igényel. Ezért érdemes segítséget kérni és iránymutatás vagy panasz esetén dietetikushoz, orvoshoz fordulni.